top of page
Yleistä tietoa pelistä
Pelitilanne

Peli sijoittuu oikean maailman Michiganiin, Yhdysvaltoihin.  Peliä kirjoittaessa on kuitenkin otettu tiettyjä taiteellisia vapauksia. Esimerkiksi hahmojen iät on mietitty suomalaisen koulutusjärjestelmän pohjalta yhdysvaltalaisten vastineiden sijaan. Lisäksi peliteknillisistä syistä pelin versiossa Yhdysvalloista on huomattavasti tiukemmat aselait eikä hahmoilla ole pelissä aseita ellei niin ole erikseen profiilissa määritelty. Tällä pyritään välttämään se, että peli menisi pelkäksi ammuskeluksi. Peli jättää myös huomiotta oikean elämän Michiganissa tehdyn päätöksen marihuanan laillistamisesta eli pelin Michiganissa kaikki huumeet ovat laittomia. 

​

Murtumispisteen tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan ja pelimaailmassa on sama päivämäärä kuin oikeassakin elämässä. Larpissa on päivämäärällä merkittyjä lisämateriaaleja, joiden päivämäärät myös vastaavat oikean maailman päivämääriä. Kellonaikojen kohdalla suurin eroavaisuus liittyy siihen, että pelin tapahtumat alkavat aamusta, vaikka oikea peliaika on iltapäivällä.

Hahmot

Pelissä on hahmoja yhteensä 25. Näistä reilut 20 ovat täyspainoisia hahmoja, joille pelinjohto kirjoittaa täysmittaiset profiilit. Hahmot jakautuvat suurinpiirtein lainvalvontaan, leirikeskuksen työntekijöihin ja asiakkaisiin. Lainvalvontaan ja henkilökuntaan kuuluvilla hahmoilla on ryhmiinsä liittyvää ohjeistusta ja tiettyjä tehtäviä, joita pelissä saatetaan pyytää tekemään. Asiakashahmojen ohjeistus taas riippuu siitä, mihin asiakasryhmään hahmo kuuluu.

 

Lainvalvojahahmoilla merkittävä osa peliä liittyy rikoksen tutkimiseen. Tähän kuuluu muun muassa rikospaikan tutkiminen, silminnäkijälausuntojen kerääminen ja mahdolliset kuulustelut. Tutkinnan helpottamiseksi näillä hahmoilla on mahdollisuus pelissä soittaa tai laittaa viestiä poliisilaitokselle (PJ:lle), josta saattaa tilanteesta riippuen saada vinkkejä. Lainvalvojahahmojen ei ole pelissä tarkoitus ratkaista kaikkia mysteerejä tai löytää oikeaa syyllistä, vaan tarkoitus on tehdä rikostutkimusta ja katsoa, millaiseen ratkaisuun se johtaa. Oikeassakin elämässä on mahdollista, että poliisi pidättää väärän henkilön.

​

Leirikeskuksen työntekijät saavat hahmoista eniten tietoa itse leirikeskuksesta ja lähialueista. Näistä tiedoista saattaa pelin aikana olla hyötyä joillekin hahmoille. Työntekijöille annetaan pelissä joitain työtehtäviä, joita saa pelin aikana vapaasti tehdä. Pelin tilanne kuitenkin poikkeaa leirikeskuksen normaalista tilanteesta ja hahmojen on sallittua jättää työtehtävät kokonaan tekemättä. Työntekijähahmojen ei hahmonimikkeestä huolimatta kuulu osallistua ruuanlaittoon vaan siitä vastuussa on ruuanlaittotiimi, jota voidaan ajatella joukkona nimettömiä työntekijöitä.

​

Asiakasryhmä koostuu pienemmistä ryhmistä, joilla jokaisella on omat tavoitteensa ja ohjeensa. Joidenkin ryhmien peli keskittyy enemmän mysteerien ratkaisuun ja joidenkin muiden ryhmien peli keskittyy enemmän salailuun. Ryhmien välillä saattaa olla yllättäviäkin hahmokontakteja.

​

Täyspainoisten hahmojen lisäksi pelissä on mukana muutama kevythahmo, joille kirjoitetaan lyhyemmät profiilit. Kevythahmoissa on muutama oleellinen ero täyspainoisiin hahmoihin. Ensinnäkin osa näistä hahmoista on tarkoitettu luomaan peliä muille ja näiden hahmojen pelaajat saavat ennen peliä ja pelin aikana ohjeita pelinjohdolta. Toinen merkittävä ero on se, että kevythahmot on kirjoitettu niin, että osa muista hahmoista saattaa haluta nämä hahmot hengiltä. Pelissä on siis olemassa mahdollisuus, että kevythahmo kuolee jo ennen pelin puoliväliä. Yllättävyyselementin säilyttämiseksi vain osalle hahmoista (hahmot, joilla on syy haluta kevythahmo hengiltä) kerrotaan, mitkä hahmoista ovat kevythahmoja. Ilmoittautumislomakkeessa kysytään erikseen, haluaako/voiko pelaaja pelata hahmoa, jonka joku kontaktihahmo saattaa kuolla kesken pelin.

​

Mukana pelissä on myös muutama NPC-hahmo, joiden tarkoituksena on auttaa peliä etenemään. Näillä hahmoilla ei ole juuri omia juoniaan.

Vaiheet

Pelissä on kolme muutaman tunnin mittaista vaihetta, joissa opastetaan pelaamaan tietyin tavoin. Vaiheen vaihtumisesta pyritään pelin aikana ilmoittamaan mahdollisimman hyvin, jotta pelaajat tietävät mikä on pelin tilanne. Yleinen linjaus on se, että pelin tahti kiihtyy pelin edetessä.

​

1. vaihe

Ensimmäisen vaiheen arvioitu kesto on kolme tuntia. Vaihe alkaa tutkinnalla. Kukaan ei vielä tiedä, mitä on tapahtunut ja asiaa koetetaan selvittää. Tämän vaiheen aikana ei vielä suositella pelattavan Play to lose -säännön mukaan eli hahmojen salaisuuksia ei tarvitse vielä tässä vaiheessa huudella julkisesti. Tässä vaiheessa pelaajilla ei ole lupaa tappaa muiden hahmoja. 

​

2. vaihe

Tämän vaiheen arvioitu kesto on jälleen kaksi, mutta vaihetta voidaan lyhentää tai venyttää pelitilanteesta riippuen. Toisessa vaiheessa tahti kiihtyy ja sen aikana suositellaan jo pelaamaan Play-to-lose -säännön mukaisesti. Jos hahmollasi on jokin paikka, esine tai henkilö vahdittavana niin kannattaa pelata hahmoa hieman huolimattomasti. Muilla hahmoilla saattaa olla jotain oleellista tehtävää vahdittavaan asiaan liittyen ja heidän on helpompaa pelata, jos vahtija on hieman huolimaton. 

​

Toisen vaiheen aikana joillain hahmoilla on lupa tappaa kevythahmo, mikäli se hahmon kannalta on luontevaa tai tarpeellista. Täyspainoisia hahmoja ei tässä vaiheessa saa tappaa.

​

3. vaihe

Viimeinen ja kiivain vaihe, jonka on tarkoitus kestää noin pari tuntia. Jos hahmon salaisuudet eivät vielä tätä ennen ole käyneet ilmi niin nyt saattaa olla korkea aika paljastaa niitä. Koska pelin loppu on tässä vaiheessa lähellä, on hahmoilla lupa tappaa kevythahmojen lisäksi myös muita täyspainoisia hahmoja mikäli se on hahmolle luontevaa. Täyspainoisia hahmoja saa tappaa tässä vaiheessa, mutta se ei ole pakollista.

bottom of page